Υπέρηχοι - Υπερηχογραφήματα στη Λευκωσία

Αξιόπιστη απεικονιστική διάγνωση με υπέρηχους

Οι υπέρηχοι αποτελούν μία από τις πιο αξιόπιστες απεικονιστικές εξετάσεις της σύγχρονης ιατρικής. Είναι μια διαδικασία ανώδυνη, ακίνδυνη, απολύτως ασφαλής, η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Το τμήμα υπερήχων του διαγνωστικού κέντρου Λευκωσίας Προμηθέας διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα υπερήχων κι άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία, για να προσφέρει στους εξεταζόμενους ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Ελάτε με παραπεμπτικό του ΓεΣΥ ή επωφεληθείτε από τις προνομιακές μας τιμές για ανασφάλιστους. Κλείστε το ραντεβού σας για εξετάσεις υπερήχων στη Λευκωσία σήμερα κι εξυπηρετηθείτε άμεσα!

Υπηρεσίες - Είδη Υπερήχων

Στο διαγνωστικό Λευκωσίας Προμηθέας, εκτελούνται οι ακόλουθες εξετάσεις με υπέρηχους:

Υπερηχογραφήματα Άνω και Κάτω Κοιλίας

Οι υπέρηχοι άνω κοιλίας περιλαμβάνουν το ήπαρ, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη και τα χοληφόρα, τον σπλήνα, τους νεφρούς, την ανατομική περιοχή των επινεφριδίων, την κοιλιακή αορτή και τους παραορτικούς χώρους.

Οι υπέρηχοι κάτω κοιλίας στις γυναίκες περιλαμβάνουν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τις ωοθήκες. Στους άντρες, ελέγχεται τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και τις σπερματοδόχες κύστεις. Με την εξέταση αυτή μελετώνται και τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα για διερεύνηση παθήσεων όπως σκωληκοειδίτιδα, εκκολπωματίτιδα, ειλεός, κλπ.

Το υπερηχογράφημα άνω - κάτω κοιλίας πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου υγείας.

Οι υπέρηχοι στον θυρεοειδή αδένα ανιχνεύουν μεταβολές στο μέγεθός του, όπως όζων, ειδικά σε άτομα με θυρεοειδοπάθεια.

Οι ενδοκολπικοί υπέρηχοι σε γυναίκες περιλαμβάνουν την ψηφιακή απεικόνιση των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας (ενδομήτριο). Είναι ένας τύπος πυελικού υπερηχογραφήματος που εξετάζει τη μήτρα και τις ωοθήκες για κύστες, ινομυώματα, πολυκυστικές ωοθήκες, έκτοπη κύηση, πυελική λοίμωξη, εγκυμοσύνη, πολύποδες, πάχυνση ενδομητρίου, διόγκωση σαλπίγγων και καρκίνο στη μήτρα ή στις ωοθήκες.

Οι υπέρηχοι μαστών γίνεται στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου για διερεύνηση ύποπτων ευρημάτων. Σε γυναίκες με πυκνό μαστό ή γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο του μαστού, η εξέταση γίνεται μαζί με τη μαστογραφία.

Οι υπέρηχοι στους όρχεις ανιχνεύουν την ύπαρξη μορφωμάτων, φλεγμονών ή κιρσοκήλης, η οποία σχετίζεται με την υπογονιμότητα.

Οι υπέρηχοι τραχήλου αφορούν τις παρωτίδες και τους υπογνάθιους σιελογόνους αδένες. Γίνεται έλεγχος για διογκωμένους λεμφαδένες στην περιοχή κι εξετάζεται τυχόν ύπαρξη ψηλαφητών μορφωμάτων, φλεγμονών ή λιθίασης, που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη.

Οι υπέρηχοι στον προστάτη αδένα ελέγχουν για πιθανή φλεγμονή ή κακοήθεια στους άντρες.

Οι υπέρηχοι του μυοσκελετικού συστήματος γίνονται σε ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις, διαγιγνώσκοντας κακώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα και ελέγχοντας γενικότερα τη λειτουργικότητας των αρθρώσεων, όπως ο αγκώνας, η ποδοκνημική, ο ώμος, κλπ.

Οι υπέρηχοι μαλακών μορίων χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση ψηλαφητών ογκιδίων (λιπώματα) σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Υπέρηχοι στο Διαγνωστικό Κέντρο
Λευκωσίας Προμηθέας

Υπέρηχοι

Στο διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας στην πρωτεύουσα της Κύπρου διενεργούνται υπέρηχοι όλων των ειδών, σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Εξέταση

Εξυπηρετούμε καθημερινά ενήλικες, αλλά και παιδιά, κάνοντας όλους τους εξεταζόμενους να νιώσουν ασφαλείς κι έτοιμοι για την εξέτασή τους.

Τμήμα Υπερήχων

Το τμήμα υπερήχων ηγείται ένας πιστοποιημένος ραδιολόγος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ψηφιακών απεικονιστικών ιατρικών εξετάσεων.

Διαγνωστικά Πρωτόκολλα

Το διαγνωστικό μας εφαρμόζει όλα τα διεθνώς αποδεκτά διαγνωστικά πρωτόκολλα και σύγχρονες οδηγίες, ξεχωρίζοντας για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εξετάσεών μας.

Διαγνωστικό Κέντρο

Εμπιστευτείτε το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας για τις εξετάσεις υπερηχογραφημάτων σας στη Λευκωσία Κύπρου.

Έμπειρο Προσωπικό

Οι υπέρηχοι διενεργούνται από εξειδικευμένο προσωπικό με μακροχρόνια εμπειρία κι ευχάριστη πάντα διάθεση.

Γρήγορα Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων είναι έτοιμα άμεσα, ενώ ο εξεταζόμενος ενημερώνεται και κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος.

Υπερσύγχρονος Εξοπλισμός

Τα μηχανήματα υπερήχων είναι υψηλής ευκρίνειας, πρωτοποριακά κι ακίνδυνα, χωρίς ακτινοβολία.

Εξατομικευμένη Εξυπηρέτηση

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά την εξέταση με υπέρηχους.

Εξετάσεις στον Προμηθέα με Παραπεμπτικό ΓεΣΥ

Για να κάνετε τις εξετάσεις σας στο διαγνωστικό μας κέντρο στη Λευκωσία θα πρέπει να έχετε παραπεμπτικό από το ΓεΣΥ και την ταυτότητά σας μαζί σας.

Το παραπεμπτικό του ΓεΣΥ για εργαστηριακές εξετάσεις έχει διάρκεια 6 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις εξετάσεις υπερήχων

Τι είναι οι υπέρηχοι;

Οι υπέρηχοι είναι μια ιατρική διαγνωστική εξέταση που απεικονίζει το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος με τη χρήση ήχων υψηλής συχνότητας, τους οποίους δεν μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για πρόληψη, διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στην κοιλιά, στους μυς, στις αρθρώσεις, στους αδένες, στο αναπαραγωγικό σύστημα, κλπ. 

Το υπερηχογράφημα είναι διαφορετικό από την αξονική τομογραφία (CT scanning), την μαγνητική τομογραφία (MRI) και το σπινθηρογράφημα.

Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, ο ραδιολόγος εφαρμόζει ένα ειδικό μηχάνημα, τον ηχοβολέα, πάνω στο δέρμα, στο σημείο που χρήζει εξέτασης, και τον μετακινεί δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω. Κατά τη μετακίνηση, ο ηχοβολέας συλλέγει την αντανάκλαση των ήχων από το εσωτερικό του σώματος και στέλνει πληροφορίες σε έναν υπολογιστή έτσι ώστε να δημιουργηθεί ψηφιακή απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων στην οθόνη.

Η εξέταση είναι αβλαβής και ανώδυνη.

Το υπερηχογράφημα triplex αγγείων και φλεβών (υπερηχογράφημα duplex έγχρωμης ροής) δείχνει πώς ρέει το αίμα στα αγγεία και μετρά την ταχύτητα ροής του. 

Με το triplex εξετάζονται οι καρωτίδες, οι σπονδυλικές αρτηρίες, η θωρακική και κοιλιακή αορτή, τα λαγόνια (τα οστά στη λεκάνη), οι νεφρικές αρτηρίες, οι φλέβες άνω και κάτω άκρων. 

Το triplex ελέγχει το μέγεθος και το βαθμό στένωσης του αγγείου, εξετάζοντας την πιθανότητα ύπαρξης αγγειακών παθήσεων, όπως:

  • Φλεβική θρόμβωση
  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
  • Αρτηριοπάθεια
  • Αποφρακτική νόσος καρωτίδας
  • Κιρσοί

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Για υπέρηχους στα περισσότερα μέρη του σώματος δεν απαιτείται συνήθως καμία ιδιαίτερη προετοιμασία.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τους υπέρηχους άνω και κάτω κοιλίας.

Για υπέρηχους άνω κοιλίας, ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός 6 – 8 ώρες πριν την εξέταση και να μην έχει καταναλώσει λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά ή όσπρια την προηγούμενη ημέρα.

Για τους υπέρηχους κάτω κοιλίας, ο εξεταζόμενος πρέπει να πιει 4 – 6 ποτήρια νερό πριν την εξέταση και να αισθάνεται έντονη τάση προς ούρηση.

Οι υπέρηχοι μπορούν να ανιχνεύσουν προβλήματα υγείας, όπως όγκοι, κύστες, φλεγμονές, λίθους, κλπ. Είναι μια μη επεμβατική και ασφαλής μέθοδος απεικονιστικής εξέτασης, που δεν παράγει ακτινοβολία. Χρησιμοποιείται ευρέως στον ιατρικό τομέα για τη διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών παθήσεων.

Scroll to Top