Ακτινογραφίες στη Λευκωσία

Αξιόπιστη απεικονιστική διάγνωση με ακτινογραφία

Οι ακτινογραφίες αποτελούν την πιο ευρέως διαδεδομένη τεχνική ιατρικής απεικόνισης εσωτερικών περιοχών του σώματος με ακτίνες Χ. Είναι μια διαδικασία ανώδυνη και μη επεμβατική, η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Το ακτινολογικό τμήμα του διαγνωστικού κέντρου Λευκωσίας Προμηθέας διαθέτει σύγχρονα κι ασφαλή ψηφιακά μηχανήματα, τα οποία χειρίζεται ένα άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία, για να προσφέρουμε στους εξεταζόμενους ακτινολογικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Ελάτε με παραπεμπτικό του ΓεΣΥ ή επωφεληθείτε από τις προνομιακές μας τιμές για ανασφάλιστους. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για ακτινογραφία στη Λευκωσία κι εξυπηρετηθείτε άμεσα!

Γιατί Κάνουμε Ακτινογραφία;

Ο θεράπον ιατρός ενδέχεται να ζητήσει από τον ασθενή ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τους εξής λόγους:

Ακτινογραφίες για Ενήλικες & Παιδιά

Στο διαγνωστικό Λευκωσίας Προμηθέας εκτελούμε όλο το φάσμα ακτινογραφιών, σε όλες τις ανατομικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος, σε παιδιά και ενήλικες. Τα πιο συχνά αιτήματα για ακτινογραφίες περιλαμβάνουν τα εξής:

Ακτινογραφία Θώρακος

Η ακτινογραφία στο θώρακα δίνει μια λεπτομερής εικόνα των πνευμόνων και του καρδιακού συστήματος. Ενδείκνυται για ασθενείς με πόνο στο στήθος, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή επίμονο βήχα. Διαγιγνώσκει λοιμώξεις της καρδιάς, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους στο μεσοθωράκιο, πνευμονοπάθειες, συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες, κλπ.

Η ακτινογραφική απεικόνιση των ιγμορείων ενδείκνυται για ασθενείς με υποψία ιγμορίτιδας. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση, βήχα, πυώδη ρινόρροια, οπισθορινικές εκκρίσεις, κακοσμία στόματος, κλπ.

Η ψηφιακή ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης γίνεται για να συνεκτιμηθούν τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης σε ασθενείς που παρουσιάζουν πόνο στον αυχένα, στο θώρακα ή στην οσφυϊκή μοίρα (μέση). Η εξέταση απεικονίζει με λεπτομέρεια τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Περιλαμβάνει:

Η ακτινογραφία ποδιού δείχνει την ανατομία των οστών, των αρθρώσεων, των μυών και των αγγείων στο πόδι. Ενδείκνυται για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα, κατάγματα, τραυματισμούς, παραμορφώσεις στο μετατάρσιο ή τον αστράγαλο, κλπ.

Ο ακτινογραφικός έλεγχος του άνω άκρου μπορεί να περιλαμβάνει απεικόνιση της ωμοπλάτης, της κλείδας, του άνω τμήματος του βραχιονίου, των πλευρικών τόξων, του αγκώνα, της κερκίδας, της ωλένης, του καρπού, κλπ. Ενδείκνυται για ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις του άνω άκρου, τραυματισμό, κατάγματα ή κακώσεις.

Ακτινογραφία στο Διαγνωστικό Κέντρο
Λευκωσίας Προμηθέας

Ακτινογραφίες

Στο διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας στην πρωτεύουσα της Κύπρου διενεργούνται ακτινογραφίες σε όλα τα μέρη του σώματος.

Εξέταση

Εξυπηρετούμε καθημερινά ενήλικες, αλλά και παιδιά, κάνοντας όλους τους εξεταζόμενους να νιώσουν ασφαλείς κι έτοιμοι για την εξέτασή τους.

Ακτινολογικό Τμήμα

Το ακτινολογικό τμήμα ηγείται ένας πιστοποιημένος ραδιολόγος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ψηφιακών απεικονιστικών ιατρικών εξετάσεων.

Διαγνωστικά Πρωτόκολλα

Το διαγνωστικό μας εφαρμόζει όλα τα διεθνώς αποδεκτά διαγνωστικά πρωτόκολλα και σύγχρονες οδηγίες, ξεχωρίζοντας για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των εξετάσεών μας.

Διαγνωστικό Κέντρο

Εμπιστευτείτε το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας για τις ακτινογραφίες σας στη Λευκωσία Κύπρου.

Έμπειρο Προσωπικό

Οι ακτινογραφίες διενεργούνται από εξειδικευμένο προσωπικό με μακροχρόνια εμπειρία κι ευχάριστη πάντα διάθεση.

Γρήγορα Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων είναι έτοιμα μέσα σε λίγες ώρες.

Υπερσύγχρονος Εξοπλισμός

Τα ακτινογραφικά μηχανήματα είναι υψηλής ευκρίνειας, πρωτοποριακά κι ασφαλή.

Εξατομικευμένη Εξυπηρέτηση

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά την ακτινογραφία.

Εξετάσεις στον Προμηθέα με Παραπεμπτικό ΓεΣΥ

Για να κάνετε τις εξετάσεις σας στο διαγνωστικό μας κέντρο στη Λευκωσία θα πρέπει να έχετε παραπεμπτικό από το ΓεΣΥ και την ταυτότητά σας μαζί σας.

Το παραπεμπτικό του ΓεΣΥ για εργαστηριακές εξετάσεις έχει διάρκεια 6 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις ακτινογραφίες

Η ακτινογραφία είναι η απεικόνιση του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος με τη χρήση πολύ μικρής δόσης ιονίζουσας ακτινοβολίας (ακτίνες Χ). Η εξέταση γίνεται με τον εξεταζόμενο σε όρθια, καθιστή ή ύπτια θέση και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Η ακτινογραφία βοηθάει στη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών παθήσεων.

Το κόστος της ακτινογραφίας στο Διαγνωστικό Κέντρο Προμηθέας στην Κύπρο είναι 30 ευρώ.
Ο ραδιολόγος ζητάει από τον εξεταζόμενο να τοποθετήσει το μέρος του σώματος που προορίζεται για εξέταση μπροστά στο ακτινολογικό φιλμ και την πηγή ακτίνων Χ. Η εξέταση γίνεται με τον εξεταζόμενο σε όρθια ή καθιστή στάση, ή με την πλάτη στο ειδικό μηχάνημα.

Όχι, οι ακτινογραφίες δεν πραγματοποιούνται σε εγκύους. Ενημερώστε το προσωπικό μας εάν είστε ή πιστεύετε ότι είστε έγκυος πριν κάνετε οποιαδήποτε εξέταση στο διαγνωστικό κέντρο Λευκωσίας.

Αρχικά, συνιστάται η αιμοληψία να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Πριν την αιμοληψία, καλό θα ήταν να έχετε πιει 2 – 3 ποτήρια νερό για να είναι εύκολο ο νοσηλευτής να ψηλαφίσει τις φλέβες σας, και να είστε νηστικοί για 10 – 12 περίπου ώρες εάν πρόκειται να κάνετε βιοχημικές εξετάσεις, όπως σάκχαρο, τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, κλπ. 

Το να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες πριν την αιμοληψία επειδή φοβόμαστε για το αποτέλεσμα δεν ενδείκνυται. Παρ’ όλ’ αυτά, πριν τις εξετάσεις χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καλό θα ήταν η διατροφή της προηγούμενης ημέρας να μην περιέχει πολλά λιπαρά ή αλκοόλ.Μερικές φορές, το χέρι μπορεί να μαυρίσει τοπικά στο σημείο απ’ όπου σας πήραν αίμα, καθώς άργησε να δημιουργηθεί ο θρόμβος που εμποδίζει το αίμα να βγει από την φλέβα. Τοπικό μελάνιασμα μετά την αιμοληψία μπορεί επίσης να δείχνει αυξημένη πίεση.

Για να αποφύγετε το τοπικό μαύρισμα στο δέρμα, ασκείστε αρκετή πίεση στο βαμβάκι για λίγα λεπτά μετά την αιμοληψία, πριν ο νοσηλευτής τοποθετήσει στο σημείο τον αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Η περίοδος στις γυναίκες μπορεί όντως να επηρεάσει τις τιμές συγκεκριμένων εξετάσεων, τόσο κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, όσο και πριν ή μετά από αυτήν.

Για παράδειγμα, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου τα επίπεδα σιδήρου, φερριτίνης, χοληστερίνης, αιμοπεταλίων και αιματοκρίτη πέφτουν. Αλλαγές μπορούν επίσης να ανιχνευτούν στην ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων, στα λευκά αιμοσφαίρια και στο μαγνήσιο.

Όπως είναι λογικό, η έμμηνος ρύση επηρεάζει και τη γενική εξέταση ούρων.

Επηρεάζει το κάπνισμα τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων;  

Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως η μέτρηση της γλυκόζης και της αυξητικής ορμόνης, οι οποίες επηρεάζονται από το κάπνισμα.

Γενικότερα, συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος πριν την αιμοληψία, καθώς διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων, ενώ τα λευκοκύτταρα αυξάνονται μέχρι και 35%.

Το αν θα πρέπει να είστε νηστικοί πριν την αιμοληψία εξαρτάται από το είδος των εξετάσεων που πρέπει να κάνετε. Για παράδειγμα, για τις συνηθισμένες αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ινσουλίνη, σάκχαρο, χοληστερίνη, ομοκυστεΐνη, τριγλυκερίδια, κλπ., απαιτείται νηστεία 10 με 12 περίπου ώρες πριν την αιμοληψία. Επίσης, δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει αλκοόλ έως και 24 ώρες πριν.
Scroll to Top