Γονιδιακός Έλεγχος (Τεστ DNA)

Εγγυημένα αξιόπιστα & γρήγορα αποτελέσματα

Το ιατρικό διαγνωστικό κέντρο Λευκωσίας «Προμηθέας» διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, ικανό να προσφέρει έναν ολοκληρωμένο γενετικό έλεγχο.

Υπεύθυνη για τη διασφάλιση αξιόπιστων αποτελεσμάτων σε σύντομο χρόνο είναι η χρήση συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας στον κλάδο των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων, με αυτοματοποιημένες μεθόδους και ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων.

Η σύγχρονη τεχνολογία, σε συνδυασμό με την επιστημονική μας ομάδα, που απαρτίζεται από έμπειρους κι εξειδικευμένους ιατρούς και χημικούς βιολόγους, κάνουν το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας την πρώτη σας επιλογή στην Κύπρο για γονιδιακό έλεγχο.

Τι Είναι ο Γονιδιακός Έλεγχος;

Ο γονιδιακός έλεγχος αφορά τα γονίδια που βρίσκονται στο ανθρώπινο DNA και στα οποία έχουν τις ρίζες τους πολλές από τις ασθένειες που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους σήμερα.

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 4000 ασθένειες προέρχονται από μεταλλαγμένα γονίδια που κληρονομεί κάποιος από έναν από τους δύο γονείς του, όπως συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου ή η καρδιακή νόσος, σε συνδυασμό με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι τοξίνες ή η ραδιενέργεια.

Επομένως, ο γονιδιακός ή γενετικός έλεγχος βοηθάει στη διάγνωση και την πρόληψη κληρονομικών παθήσεων που οφείλονται σε μεταλλαγμένα γονίδια που κληρονομούν τα παιδιά από τους γονείς.

Σε αυτό βοήθησε η χαρτογράφηση του DNA, που αποτελεί μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα των τελευταίων χρόνων.

Τι Δείχνει ο Γονιδιακός Έλεγχος;

Ο γονιδιακός έλεγχος αναλύει γονίδια και μεταλλάξεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία, τη γήρανση, τις δυνατότητες και την αντοχή του κάθε ατόμου.

Επίσης δείχνει την πιθανή προδιάθεση ενός οργανισμού να εμφανίσει συγκεκριμένες ασθένειες.

Προσοχή: Τα γενετικά τεστ εντοπίζουν μεταλλαγμένα γονίδια κι όχι ασθένειες.

Ο πιο διαδεδομένος τύπος γενετικού ελέγχου είναι αυτός που κάνουν τα ζευγάρια για να δουν αν φέρουν ή υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν μεταλλαγμένα γονίδια στα παιδιά τους.

Αυτά συνδέονται με ασθένειες όπως η κυστική ίνωση, το σύνδρομο Down και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Ο προληπτικός γονιδιακός έλεγχος μπορεί να δείξει και πιθανή προδιάθεση για καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του θυρεοειδούς ή για μορφές της νόσου Alzheimer.

Για παράδειγμα, γυναίκες με ένα μεταλλαγμένο αντίγραφο του γονιδίου BRCA1 που είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο του μαστού, έχουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο των ωοθηκών.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο κίνδυνος δεν είναι απόλυτος, παρά μόνο υψηλός.

Για Ποιον Είναι ο Γονιδιακός Έλεγχος;

Ο γονιδιακός έλεγχος μπορεί να γίνει από ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν ότι δεν φέρουν και οι δύο μεταλλαγμένα γονίδια που συνδέονται με γενετικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση, η μεσογειακή αναιμία ή η συγγενής βαρηκοΐα. Η εξέταση αυτή ονομάζεται προγεννητικός έλεγχος.

Υπάρχει όμως και ο προληπτικός γονιδιακός έλεγχος που γίνεται σε μέλη οικογενειών, στις οποίες υπάρχει προδιάθεση για παχυσαρκία, κληρονομικά καρδιακά νοσήματα (ΚΚΝ) ή συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, όπως του καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας, του στομάχου, του παχέος και λεπτού εντέρου, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του ουρητήρα.

Ο γονιδιακός έλεγχος γίνεται με λήψη δείγματος DNA, μέσω αίματος, ούρων ή με δείγμα από το δέρμα, τα μαλλιά ή το εσωτερικό του μάγουλου.

Για τη λήψη δείγματος εκτός από το αίμα και τα ούρα, χρησιμοποιείται ειδικός αποστειρωμένος βαμβακοφόρος στυλεός και η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 λεπτό.

Εξετάσεις Αίματος στο Διαγνωστικό
Κέντρο Λευκωσίας Προμηθέας

Εργαστήριο

Το εργαστήριό μας προσφέρει έγκυρα και πιστοποιημένα αποτελέσματα σε ολόκληρο το φάσμα των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων και φέρει πιστοποίηση ISO 9001:2015.

Τεχνολογία

Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αναλυτές, νέες τεχνολογίες και διαπιστευμένες μεθόδους για την παροχή έγκυρων αποτελεσμάτων.

Ομάδα Προμηθέα

Η ομάδα μας ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα για τη λήψη και την επεξεργασία κλινικών δειγμάτων αίματος μέσω των οποίων ανιχνεύονται δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αιμοληψία

Η αιμοληψία γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο του διαγνωστικού κέντρου, ενώ το προσωπικό μας είναι πάντα δίπλα σας για να νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία, απαλύνοντας τυχόν συναισθήματα φόβου ή άγχους.

Διαγνωστικό Κέντρο

Εμπιστευτείτε το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας για τις αιματολογικές εξετάσεις σας στη Λευκωσία Κύπρου.

Έμπειρο Προσωπικό

Η λήψη δείγματος διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό με μακροχρόνια εμπειρία κι ευχάριστη πάντα διάθεση.

Γρήγορα Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι έτοιμα μέσα σε 24 - 48 ώρες, ανάλογα με τον τύπο της εξέτασης.

Αξιόπιστες Μετρήσεις

Η ανάλυση δειγμάτων διενεργείται με σύγχρονους αναλυτές και πρωτοποριακό λογισμικό για μέγιστη ακρίβεια αποτελεσμάτων.

Εξατομικευμένη Εξυπηρέτηση

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά τη λήψη του δείγματος.

Οι αιμοληψίες και η λήψη κλινικών δειγμάτων πραγματοποιούνται Δευτέρα με Παρασκευή από τις 6 πμ έως τις 7 μμ, και το Σάββατο από τις 7 πμ έως τις 12 μμ.

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά τη λήψη του δείγματος.

Το εργαστήριό μας προσφέρει έγκυρα και πιστοποιημένα αποτελέσματα σε ολόκληρο το φάσμα των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων και φέρει πιστοποίηση ISO 9001:2015.

Το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας βρίσκεται στην οδό Γεώργιου Γρίβα Διγενή 36Β, στον ισόγειο χώρο.

Εξετάσεις στον Προμηθέα με Παραπεμπτικό ΓεΣΥ

Για να κάνετε τις εξετάσεις σας στο διαγνωστικό μας κέντρο στη Λευκωσία θα πρέπει να έχετε παραπεμπτικό από το ΓεΣΥ και την ταυτότητά σας μαζί σας.

Το παραπεμπτικό του ΓεΣΥ για εργαστηριακές εξετάσεις έχει διάρκεια 6 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις

Είναι οι καρκίνοι κληρονομικοί;

Ένα 5-10% των καρκίνων είναι κληρονομήσιμος από τους γονείς. Τα περισσότερα περιστατικά προέρχονται από αιφνίδιες μεταλλάξεις των κυττάρων κατά τη διάρκεια ζωής του ατόμου.

Για τον γενετικό έλεγχο δεν απαιτείται καμία συγκεκριμένη προετοιμασία ή νηστεία τις προηγούμενες ώρες.

Κόστος του γονιδιακού ελέγχου

Το κόστος του γονιδιακού ελέγχου εξαρτάται από τον αριθμό των γονιδίων που πρέπει να αναλυθούν. Μπορεί να κυμανθεί από €100 έως €1000.

Ο χρόνος αναμονής για τα αποτελέσματα γονιδιακού ελέγχου εξαρτάται από τον αριθμό των γονιδίων που πρέπει να αναλυθούν. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι έτοιμα μετά από λίγες μέρες.

Scroll to Top