Ενδοκρινολογικές - Ορμονολογικές Εξετάσεις Λευκωσία

Εγγυημένα αξιόπιστα & γρήγορα αποτελέσματα

Το ιατρικό διαγνωστικό κέντρο Λευκωσίας «Προμηθέας» διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο ανάλυσης ορμονολογικών εξετάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές μετρούν τη συγκέντρωση των ορμονών που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες, όπως ο θυρεοειδής αδένας, το πάγκρεας και τα επινεφρίδια, και διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.

Η σύγχρονη τεχνολογία, σε συνδυασμό με την επιστημονική μας ομάδα, που απαρτίζεται από έμπειρους κι εξειδικευμένους ιατρούς και χημικούς βιολόγους, κάνουν το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας την πρώτη σας επιλογή στην Κύπρο για ορμονολογικές εξετάσεις για γυναίκες και άνδρες.

Βασικές Ορμονικές Εξετάσεις

Οι ορμονικές εξετάσεις ανιχνεύουν διαταραχές στην παραγωγή των ορμονών - υπερπαραγωγή ή μειωμένη παραγωγή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.

Με τις ορμονικές εξετάσεις ελέγχεται η γονιμότητα σε άντρες και γυναίκες, η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, των επινεφριδίων και της υπόφυσης, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης αι η οστεοπόρωση.

Εξετάσεις Θυρεοειδούς Αδένα

Τι Είναι η Ενδοκρινολογία;

Η Ενδοκρινολογία είναι ένας κλάδος της βιοϊατρικής που ασχολείται με τη μελέτη των ενδοκρινών αδένων και τη διάγνωση και θεραπεία των ορμονικών διαταραχών.

Οι ενδοκρινείς αδένες, όπως ο θυρεοειδής αδένας, είναι μικρά όργανα που παράγουν ορμόνες και τις μεταφέρουν σε άλλα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Οι ορμόνες αυτές βοηθούν τον εγκέφαλο να συντονίσει τη λειτουργία όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος.

Επιπλέον, οι ορμόνες ελέγχουν πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή, το σάκχαρο στο αίμα, κά.

Προετοιμασία για Εξετάσεις Θυρεοειδούς

Οι εξεταζόμενοι που θέλουν να κάνουν ενδοκρινολογικές εξετάσεις δεν χρειάζονται νηστεία ή δίαιτα, αλλά ούτε και συγκεκριμένη προετοιμασία. Το φαγητό δεν επηρεάζει τη λειτουργία του αδένα, ούτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στη μέρα, οποιαδήποτε ώρα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους βρίσκονται σε αγωγή για το θυρεοειδή, καθώς δεν πρέπει να πάρουν το φάρμακό τους πριν τις εξετάσεις.

Μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας για να σας υποδείξει τις αλλαγές στην ώρα δοσολογίας των χαπιών σας πριν έρθετε για εξετάσεις θυρεοειδούς στο διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας. Συνήθως, Η λήψη χαπιού για χοληστερίνη, σάκχαρο και θυρεοειδή μεταφέρεται για μετά την αιμοληψία.

Τι Είναι οι Ορμονικές Εξετάσεις;

Οι ορμονικές εξετάσεις βοηθούν στη διερεύνηση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες.

Ο μηχανισμός ωρίμανσης και απελευθέρωσης του ωραρίου στις γυναίκες είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, ενώ το ποσοστό των γυναικών με προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας στην εποχή μας είναι πολύ μεγάλο. Επομένως, ο έλεγχος της υπογονιμότητας στις γυναίκες προσδιορίζοντας τα επίπεδα ορμονών στο αίμα, βοηθάει στη διάγνωση των παθολογικών καταστάσεων του κύκλου.

Στους άνδρες, ο έλεγχος των ορμονών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό υποκείμενων αιτιών που προκαλούν ορμονική ανισορροπία και σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα, την ανδρόπαυση και τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ορμονικά Προβλήματα Σε Γυναίκες

Εξετάσεις Αίματος στο Διαγνωστικό
Κέντρο Λευκωσίας Προμηθέας

Εργαστήριο

Το εργαστήριό μας προσφέρει έγκυρα και πιστοποιημένα αποτελέσματα σε ολόκληρο το φάσμα των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων και φέρει πιστοποίηση ISO 9001:2015.

Τεχνολογία

Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αναλυτές, νέες τεχνολογίες και διαπιστευμένες μεθόδους για την παροχή έγκυρων αποτελεσμάτων.

Ομάδα Προμηθέα

Η ομάδα μας ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα για τη λήψη και την επεξεργασία κλινικών δειγμάτων αίματος μέσω των οποίων ανιχνεύονται δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αιμοληψία

Η αιμοληψία γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο του διαγνωστικού κέντρου, ενώ το προσωπικό μας είναι πάντα δίπλα σας για να νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία, απαλύνοντας τυχόν συναισθήματα φόβου ή άγχους.

Διαγνωστικό Κέντρο

Εμπιστευτείτε το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας για τις αιματολογικές εξετάσεις σας στη Λευκωσία Κύπρου.

Έμπειρο Προσωπικό

Η λήψη δείγματος διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό με μακροχρόνια εμπειρία κι ευχάριστη πάντα διάθεση.

Γρήγορα Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι έτοιμα μέσα σε 24 - 48 ώρες, ανάλογα με τον τύπο της εξέτασης.

Αξιόπιστες Μετρήσεις

Η ανάλυση δειγμάτων διενεργείται με σύγχρονους αναλυτές και πρωτοποριακό λογισμικό για μέγιστη ακρίβεια αποτελεσμάτων.

Εξατομικευμένη Εξυπηρέτηση

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά τη λήψη του δείγματος.

Οι αιμοληψίες και η λήψη κλινικών δειγμάτων πραγματοποιούνται Δευτέρα με Παρασκευή από τις 6 πμ έως τις 7 μμ, και το Σάββατο από τις 7 πμ έως τις 12 μμ.

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά τη λήψη του δείγματος.

Προγραμματίστε το Ραντεβού σας Σήμερα. Καλέστε στο +357 22322200

Το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας βρίσκεται στην οδό Γεώργιου Γρίβα Διγενή 36Β, στον ισόγειο χώρο.

Εξετάσεις στον Προμηθέα με Παραπεμπτικό ΓεΣΥ

Για να κάνετε τις εξετάσεις σας στο διαγνωστικό μας κέντρο στη Λευκωσία θα πρέπει να έχετε παραπεμπτικό από το ΓεΣΥ και την ταυτότητά σας μαζί σας.

Το παραπεμπτικό του ΓεΣΥ για εργαστηριακές εξετάσεις έχει διάρκεια 6 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις ορμονολογικές εξετάσεις

Ο θυρεοειδής αδένας είναι το όργανο του ανθρώπινου σώματος που ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Παράγει και αποθηκεύει τις ορμόνες θυροξίνη Τ3, τριιωδοθυρονίνη Τ4 και CΤ4, οι οποίες διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του σώματος ρυθμίζοντας τον μεταβολικό τους ρυθμό.

Ο αδένας βρίσκεται στο λαιμό, κάτω από το «μήλο του Αδάμ».

Ο κακός ύπνος, η ταχυκαρδία, η υπέρταση, η υπερβολική εφίδρωση, η νευρικότητα, η σύγχυση και η ξαφνική απώλεια βάρους είναι σημάδια ότι ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί. Δηλαδή παράγει περισσότερες ορμόνες Τ3 ΚΑΙ Τ4 απ’ ότι χρειάζεται ο οργανισμός.

Στην αντίθετη περίπτωση, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, υπνηλία, βραδυκαρδία, αίσθηση κόπωσης, κλπ.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τις πιο συνήθεις ορμονολογικές εξετάσεις:
 • Ινσουλίνη: Νηστεία 8 ώρες πριν την αιμοληψία.
 • GH Αυξητική Ορμόνη: Νηστεία 8 ώρες πριν και ακινησία 30 λεπτά.
 • Σεροτονίνη Ορού: Αποφυγή συγκεκριμένων τροφών 48 πριν την αιμοληψία, όπως αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, ντομάτα, ανανάς, αβοκάντο, μελιτζάνα, μπανάνα, ακτινίδιο, σοκολάτα, πεπόνι, καρπούζι, γκρέιπφρουτ, μαλάκια, κάστανα, κλπ.
 • Αντιδιουρητική Ορμόνη (ADH): Νηστεία 8 ώρες πριν την αιμοληψία.
 • Καλσιτονίνη (CT): Πρωϊνή αιμοληψία με νηστεία 8 ώρες πριν.
 • Γαστρίνη: Νηστεία 12 ώρες πριν την αιμοληψία κι αποφυγή ζωικής πρωτεΐνης.
 • TG: Να μην έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση, σπινθηρογράφημα, θεραπεία με radioiodine ή βιοψία 2 εβδομάδες πριν την αιμοληψία.
 • Αδρεναλίνη πλάσματος: Νηστεία 8 ώρες πριν την αιμοληψία, και 4 ώρες πριν αποφυγή καπνίσματος.
 • Δ4 Ανδροστενδιόνη: Πρωϊνή αιμοληψία τις πρώτες 5 ή τελευταίες 15 μέρες του κύκλου της γυναίκας.
 • Προλακτίνη: Αιμοληψία 2-3 ώρες μετά το πρωϊνό ξύπνημα.
 • Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH): Πρωϊνή αιμοληψία από τη 2η έως την 5η ημέρα του κύκλου.
 • Τεστοστερόνη: Πρωϊνή αιμοληψία από τη 2η έως την 5η ημέρα του κύκλου.
 • Οιστρογόνα: Πρωϊνή αιμοληψία από τη 2η έως την 5η ημέρα του κύκλου.
 • Κορτιζόλη: Αποφυγή λήψης χαπιών για θυρεοειδή.
Πώς γίνονται οι ορμονικές εξετάσεις;

Οι ορμονικές εξετάσεις γίνονται συνήθως με τη λήψη δείγματος αίματος και σπανιότερα με δείγμα ούρων ή σιέλου.

Οι ορμονολογικές εξετάσεις που αφορούν γυναίκες γίνονται συγκεκριμένες ημέρες του έμμηνου κύκλου, ακολουθώντας τις υποδείξεις του γυναικολόγου ή ενδοκρινολόγου. Ο τυπικό ορμονικός έλεγχος γίνεται μεταξύ 2ης και 6ης ημέρας του κύκλου.

Scroll to Top