Εξετάσεις Αίματος Λευκωσία

Εγγυημένα αξιόπιστα & γρήγορα αποτελέσματα

Το ιατρικό διαγνωστικό κέντρο Λευκωσίας «Προμηθέας» διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο ανάλυσης αιματολογικών εξετάσεων.

Υπεύθυνη για τη διασφάλιση αξιόπιστων αποτελεσμάτων σε σύντομο χρόνο είναι η χρήση συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας στον κλάδο των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων, με αυτοματοποιημένες μεθόδους και ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων.

Η σύγχρονη τεχνολογία, σε συνδυασμό με την επιστημονική μας ομάδα, που απαρτίζεται από έμπειρους κι εξειδικευμένους ιατρούς και χημικούς βιολόγους, κάνουν το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας την πρώτη σας επιλογή για κάθε είδους εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις στην Κύπρο. Για γενικές αιματολογικές εξετάσεις, δεν προαπαιτείται ραντεβού.

Βασικές Αιματολογικές Εξετάσεις

Τι Δείχνουν οι Αιματολογικές Εξετάσεις & Γιατί είναι Σημαντικές;

Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν εάν λειτουργεί σωστά ο ανθρώπινος οργανισμός. Επομένως, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση για την κλινική διάγνωση, την πρόληψη διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, αλλά και την παρακολούθησή τους σε βάθος χρόνου.

Οι εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν συνήθως τα εξής:

Μεταβολές στις φυσιολογικές τιμές ή τη μορφολογία των παραπάνων δεικτών πιθανώς να υποδηλώνουν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις αργά ή γρήγορα, όπως αναιμία, λοίμωξη, πολυκυτταραιμία, θρόμβωση, εσωτερική αιμορραγία, μειωμένη ανοσία, και παθήσεις στον μυελό των οστών.

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να γίνουν σαν έλεγχος ρουτίνας (ετήσιο check-up), έλεγχος αποτελεσματικότητας φαρμάκων, ως μέρος του προεγχειρητικού ελέγχου ή για την αξιολόγηση συμπτωμάτων λοίμωξης, ασθένειας ή αναιμίας.

Το αίμα αναλύεται με ειδικό αιματολογικό αναλυτή και με οπτικό μικροσκόπιο υψηλής ευκρίνειας.

Προετοιμασία Πριν τις Εξετάσεις Αίματος

Ο εξεταζόμενος που πρόκειται να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος πρέπει να κάνει την
απαραίτητη προετοιμασία πριν τη λήψη δείγματος, η οποία περιλαμβάνει συνήθως τα εξής:

10 - 12 ώρες νηστεία πριν την αιμοληψία

Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ & φαγητών με πολλά λιπαρά μια μέρα πριν

Διακοπή λήψης συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ., βιταμίνες) 24 περίπου ώρες πριν την αιμοληψία

Ασθενείς υπό φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για τη λήψη φαρμάκων πριν την αιμοληψία

Αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης μια μέρα πριν την εξέταση

Διατήρηση των βασικών διατροφολογικών συνηθειών κατά τις προηγούμενες μέρες

Ασθενείς με θυροειδοπάθεια δεν πρέπει να λάβουν την πρωινή τους αγωγή πριν την εξέταση. Σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, μπορούν να το λάβουν μετά την εξέταση

Κόστος Αιματολογικών Εξετάσεων

Το κόστος για τις εξετάσεις αίματος καθορίζεται από τους διαφορετικούς δείκτες που πρέπει να ανιχνευτούν και να μελετηθούν.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την τιμή των αιματολογικών εξετάσεων στην Κύπρο, καλέστε μας στο +357 22322200 για να μάθετε το συνολικό κόστος επακριβώς.

Ποιες Είναι οι Φυσιολογικές Τιμές των Αιματολογικών Εξετάσεων;

Όταν λάβετε τα αποτελέσματα των αιματολογικών σας εξετάσεων, θα βρείτε στο έντυπο τις φυσιολογικές τιμές δίπλα στο κάθε στοιχείο που ανιχνεύεται και επεξεργάζεται.

Οι φυσιολογικές τιμές είναι συνήθως διαφορετικές αναλόγως το φύλο και την ηλικία του εξεταζόμενου ή ακόμα και τα φάρμακα που λαμβάνει. Επιπλέον, πολύ μικρές διαφορές στις φυσιολογικές τιμές μπορεί να εντοπιστούν και ανάμεσα σε διαφορετικά διαγνωστικά κέντρα.

Εάν κάποιες τιμές είναι εκτός ορίων, συχνά χρειάζονται επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις ή μια συνδυαστική ματιά στα στοιχεία, ώστε να προσδιοριστεί το πρόβλημα υγείας. Ο θεράπων ιατρός σας είναι αυτός που θα κάνει την κλινική διάγνωση για την υγεία σας.

Παρακάτω ακολουθούν οι κατά προσέγγιση φυσιολογικές τιμές για τις συνηθέστερες αιματολογικές εξετάσεις:

Εξετάσεις Αίματος στο Διαγνωστικό
Κέντρο Λευκωσίας Προμηθέας

Εργαστήριο

Το εργαστήριό μας προσφέρει έγκυρα και πιστοποιημένα αποτελέσματα σε ολόκληρο το φάσμα των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων και φέρει πιστοποίηση ISO 9001:2015

Τεχνολογία

Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αναλυτές, νέες τεχνολογίες και διαπιστευμένες μεθόδους για την παροχή έγκυρων αποτελεσμάτων.

Ομάδα Προμηθέα

Η ομάδα μας ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα για τη λήψη και την επεξεργασία κλινικών δειγμάτων αίματος μέσω των οποίων ανιχνεύονται δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αιμοληψία

Η αιμοληψία γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο του διαγνωστικού κέντρου, ενώ το προσωπικό μας είναι πάντα δίπλα σας για να νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία, απαλύνοντας τυχόν συναισθήματα φόβου ή άγχους.

Διαγνωστικό Κέντρο

Εμπιστευτείτε το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας για τις αιματολογικές εξετάσεις σας στη Λευκωσία Κύπρου.

Έμπειρο Προσωπικό

Η λήψη δείγματος διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό με μακροχρόνια εμπειρία κι ευχάριστη πάντα διάθεση.

Γρήγορα Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι έτοιμα μέσα σε 24 - 48 ώρες, ανάλογα με τον τύπο της εξέτασης.

Αξιόπιστες Μετρήσεις

Η ανάλυση δειγμάτων διενεργείται με σύγχρονους αναλυτές και πρωτοποριακό λογισμικό για μέγιστη ακρίβεια αποτελεσμάτων.

Εξατομικευμένη Εξυπηρέτηση

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά τη λήψη του δείγματος.

Οι αιμοληψίες και η λήψη κλινικών δειγμάτων πραγματοποιούνται Δευτέρα με Παρασκευή από τις 6 πμ έως τις 7 μμ, και το Σάββατο από τις 7 πμ έως τις 12 μμ.

Η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, κάνοντάς τον να νιώσει ήρεμος κι ασφαλής κατά τη λήψη του δείγματος.

Προγραμματίστε το Ραντεβού σας Σήμερα. Καλέστε στο +357 22322200

Το διαγνωστικό κέντρο Προμηθέας βρίσκεται στην οδό Γεώργιου Γρίβα Διγενή 36Β, στον ισόγειο χώρο.

Εξετάσεις στον Προμηθέα με Παραπεμπτικό ΓεΣΥ

Για να κάνετε τις εξετάσεις σας στο διαγνωστικό μας κέντρο στη Λευκωσία θα πρέπει να έχετε παραπεμπτικό από το ΓεΣΥ και την ταυτότητά σας μαζί σας.

Το παραπεμπτικό του ΓεΣΥ για εργαστηριακές εξετάσεις έχει διάρκεια 6 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις

Ο πόνος όταν σου παίρνουν αίμα για αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις είναι αμελητέος και στιγμιαίος. Θα λέγαμε ότι η αίσθηση που νιώθει κάποιος όταν του παίρνουν αίμα είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα, κι όχι ακριβώς πόνος.

Για άλλου είδους εξετάσεις, ενδέχεται το τσίμπημα να είναι πιο έντονο, ανάλογα με το σημείο αιμοληψίας και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγεται το αίμα. 

Η αίσθηση δυσφορίας μειώνεται εάν πάρουμε μια βαθιά ανάσα όταν ο νοσηλευτής ξεκινήσει τη διαδικασία αιμοληψίας, δηλαδή κατά την είσοδο της βελόνας ή το τρύπημα του δακτύλου.

Αρχικά, συνιστάται η αιμοληψία να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Πριν την αιμοληψία, καλό θα ήταν να έχετε πιει 2 – 3 ποτήρια νερό για να είναι εύκολο ο νοσηλευτής να ψηλαφίσει τις φλέβες σας, και να είστε νηστικοί για 10 – 12 περίπου ώρες εάν πρόκειται να κάνετε βιοχημικές εξετάσεις, όπως σάκχαρο, τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, κλπ. 

Το να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες πριν την αιμοληψία επειδή φοβόμαστε για το αποτέλεσμα δεν ενδείκνυται. Παρ’ όλ’ αυτά, πριν τις εξετάσεις χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καλό θα ήταν η διατροφή της προηγούμενης ημέρας να μην περιέχει πολλά λιπαρά ή αλκοόλ.

Μερικές φορές, το χέρι μπορεί να μαυρίσει τοπικά στο σημείο απ’ όπου σας πήραν αίμα, καθώς άργησε να δημιουργηθεί ο θρόμβος που εμποδίζει το αίμα να βγει από την φλέβα. Τοπικό μελάνιασμα μετά την αιμοληψία μπορεί επίσης να δείχνει αυξημένη πίεση.

Για να αποφύγετε το τοπικό μαύρισμα στο δέρμα, ασκείστε αρκετή πίεση στο βαμβάκι για λίγα λεπτά μετά την αιμοληψία, πριν ο νοσηλευτής τοποθετήσει στο σημείο τον αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Ναι, το νερό δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα καμίας διαγνωστικής εξέτασης.

Αντιθέτως, ενυδατώνει τον οργανισμό, κάνει τις λεπτές φλέβες πιο ευδιάκριτες και βοηθάει τους ασθενείς με άγχος να χαλαρώσουν.

Πόσες ώρες πριν την αιμοληψία πρέπει να είμαι νηστικός;

Το αν θα πρέπει να είστε νηστικοί πριν την αιμοληψία εξαρτάται από το είδος των εξετάσεων που πρέπει να κάνετε. Για παράδειγμα, για τις συνηθισμένες αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ινσουλίνη, σάκχαρο, χοληστερίνη, ομοκυστεΐνη, τριγλυκερίδια, κλπ., απαιτείται νηστεία 10 με 12 περίπου ώρες πριν την αιμοληψία. Επίσης, δεν πρέπει να έχετε καταναλώσει αλκοόλ έως και 24 ώρες πριν.

Η περίοδος στις γυναίκες μπορεί όντως να επηρεάσει τις τιμές συγκεκριμένων εξετάσεων, τόσο κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, όσο και πριν ή μετά από αυτήν. 

Για παράδειγμα, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου τα επίπεδα σιδήρου, φερριτίνης, χοληστερίνης, αιμοπεταλίων και αιματοκρίτη πέφτουν. Αλλαγές μπορούν επίσης να ανιχνευτούν στην ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων, στα λευκά αιμοσφαίρια και στο μαγνήσιο. 

Όπως είναι λογικό, η έμμηνος ρύση επηρεάζει και τη γενική εξέταση ούρων. 

Επηρεάζει το κάπνισμα τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων; 

Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως η μέτρηση της γλυκόζης και της αυξητικής ορμόνης, οι οποίες επηρεάζονται από το κάπνισμα. 

Γενικότερα, συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος πριν την αιμοληψία, καθώς διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων, ενώ τα λευκοκύτταρα αυξάνονται μέχρι και 35%.

Η κατάλληλη ώρα για την εξέταση αίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος της εξέτασης. 

Αν πρόκειται για γενικές αιματολογικές εξετάσεις, συνίσταται η πρωινή αιμοληψία μετά από νηστεία- 10 – 12 ωρών περίπου. 

Επίσης, για την μέτρηση των επιπέδων σιδήρου (Fe), πάλι η λήψη δείγματος πρέπει να γίνει το πρωί καθώς τα επίπεδα του σιδήρου στον αίμα μειώνονται κατά 30% – 50% τις απογευματινές ώρες.

Αντιθέτως, για τον έλεγχο του θυρεοειδούς, η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Scroll to Top